MoonRun Ultra – Costa Rica: een mentale beproeving

Een unieke kans

Tijdens de week van 5 december belande ik voor het werk in Costa Rica. Enig gegoogle had me geleerd dat er in het weekend ervoor een ultratrail plaatsvond in Monteverde.

De MoonRun Ultra loopt een 60km door en langsheen het nevelwoud van Monteverde, en leek me een unieke gelegenheid om eens wat van Costa Rica te zien. Het lopen op onbekend exotisch terrein is iets wat me ongelofelijk aantrekt, al blijft presteren bij tropische temperaturen zonder noemenswaardige gewenning een behoorlijke uitdaging.

Op tijd klaargestoomd

In de aanloop naar deze wedstrijd had ik een aantal trainingen die een pak minder goed liepen en enige twijfel deden rijzen over de belastbaarheid van mijn bilspieren. De week voor de MoonRun liep ik echter een paar unieke trainingen in Bogotá waar ik nauwelijks last ondervond. Ondanks jet-lag en vroege opstaan slaagde ik er op één of andere manier in om perfect op tijd klaar te zijn om te presteren (waarvan ook getuige de excellente heart rate variability score) en stond ik te popelen om deze race aan te vatten.

img_1438 fullsizeoutput_54a

Ik kan dit!

Na een paar km op en neer over de weg, waarbij ik me meteen ergens voorin nestel, duiken we het nevelwoud in. In een kopgroepje van 3 klimmen we gestaag omhoog langs smalle, vaak modderige paadjes in een fantastische setting, waarbij we ook een groep wasberen te zien krijgen. Na passage over een hangbrug boven het bladerdek duikt het pad omlaag. Op deze smalle glibberigepaadjes ben ik blij dat ik nog vrij vlot kan volgen, het is toch wat buiten mijn comfort zone. Eens we op wat bredere, rollende paden komen ben ik duidelijk de sterkere loper en duurt het niet lang tot ik alleen op kop loop. Ik begin stilaan te geloven dat ik dit wel eens zou kunnen winnen. Hoewel de weg langzaamaan grilliger wordt met onregelmatige modderbulten en putten van koeienpoten blijf ik vlot naar beneden denderen.

De eerste prik

Met een dikke 20km in de benen merk ik dat ik niet de enige ben die hier vlot naar beneden rolt. Heel even krijg ik gezelschap van Ashur die fameus “on fire” is en ik dan ook vrij snel laat gaan. Tot overmaat van ramp mis ik ook een afslag terwijl ik hem even uit het oog verlies. Omdat ik snel doorheb dat ik fout zit is dit op zich vrij snel rechtgezet, maar het zorgt wel voor een eerste mentale prik en Ashur is hierdoor volledig uit het vizier verdwenen nadat ik de rivier heb gekruisd.

img_1468

Een vlotte lus

Bij de bevoorrading rond de 30 km blijkt hij reeds een voorsprong van 7 minuten te hebben opgebouwd. Dat lijkt me behoorlijk veel en ik vermoed dat hij nu echt “weg” is. Ik laat het niet te veel aan mijn hart komen en probeer gewoon vlot tempo te maken. Er zitten behoorlijk lastige stukken tussen met o.a. lang gras waar je geregeld aan blijft haperen en door regen uitgeslepen paden, met zowel brede als smalle geul waardoor je voortdurend moet schipperen, maar ook een welkome passage langs een riviertje waar ik dankbaar gebruik van maak om af te koelen.

Het landschap is intussen al een tijdje een stuk opener, volledig blootgesteld aan de zon, maar met schitterende uitzichten, tal van kleurrijke vlinders en exotische vogels, waaronder gieren die zich bij momenten tot op een paar meter waagden.

Met het idee om op 60 km op 7u te mikken wil ik de kaap van 40 km binnen 4:40 ronden. Dit blijkt te lukken en als ik een paar km verder terug langs de bevoorradingspost passeer blijk ik mijn achterstand tot 3 minuten te hebben herleid. Nu is het mijn toer om op jacht te gaan…

Goed geprobeerd

Het enthousiasme waarmee ik de achtervolging inzet brandt echter vlot op door twijfel of ik wel juist zit. Tijdens een lange klim over de weg zie ik geen enkele markering, en als dit ook in de buurt van 2 zijwegjes niet het geval is, is de twijfel compleet. Vreemd genoeg is er bij een van deze zijwegjes een lichtjes andere markering, maar naarmate ik deze volg neemt de twijfel alleen nog meer toe. Ik besluit terug te keren naar de laatste markering. Gezien dit kilometers terug is ga ik er van uit dat mijn race over is en het gewoon uitlopen zal worden. Nadat ik al een heel eind ben teruggekeerd, zie ik een andere loper die me tegemoet loopt. Hij is van Monteverde en is er vrij zeker van dat we gewoon de weg moeten volgen. Ik loop met de handrem op mee tot zijn broer op de moto dit effectief komt bevestigen. Als ik hoor dat ik ondanks het mislopen toch nog 2e/3e loop kan ik me toch stilaan motiveren om de 2e plaats te verdedigen.

Een paar lange kilometers

Eens de knop omgedraaid, loop ik bergop al snel weg van Maikol. Het is niet bijster steil, maar omdat de vermoeidheid in de benen begint toe te slaan val ik terug op afwisselend stappen en lopen.

Ik verwachtte een verzorgingspost op 52 km, en ging er van uit dat dit door het omlopen eerder op 54 km zou zijn. Als er na 56 km nog niets in zicht blijkt en eten en drinken aan het opraken zijn neemt het aandeel stappen behoorlijk toe. Uiteindelijk kom ik pas met bijna 60 km op de teller toe aan de post van San Bosco. Als ik daar hoor dat er nog 8 km te gaan is slik ik toch even. Als je je aan een race van 59 km verwacht is 68 toch een mooi aantal extra (zware) kilometers en blijft het in overlevingsmodus voortsjokken. Als ik 2 km verder hoor dat het toch maar 2 km meer is kan er weer een knop om en kan het tempo weer fameus omhoog. De laatste kilometer krijg ik begeleiding van een zwaantje met loeiende sirene, wat het helemaal te gek maakt en ik hier wel sterk moet finishen… Ondanks de tegenslag een zeer mooie 2e plek.

P.S: ik liep deze wedstrijd met inov-8 Terraclaw 220, dit is zowat mijn all-around lichtgewicht schoen geworden.

Advertenties

One thought on “MoonRun Ultra – Costa Rica: een mentale beproeving

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s