Teamtrail – Trail des Pins

Foto op Facebook

Afgelopen weekend (13 juli) liep ik de Trail des Pins in Durbuy. Dit was een etappe van de Belgische XTrails waar je als team kon aan deelnemen. Voor de gelegenheid vormde ik een duo met Bart Cant, die ik via mijn vrouw had leren kennen. Op voorhand hadden we een maal samen getraind om een beetje een idee te hebben waar we aan toe waren. Omdat dit eerder een tussendoortje was qua lopen was ik al lang blij dat ik een partner gevonden had, maar het was ook een behoorlijke meevaller dat hij nog eens meer dan behoorlijk kon lopen.
Na de start mochten we meteen een behoorlijke helling op waar de hele sliert lopers zich naar boven werkte. Hoewel ik me meestal wat probeer in te houden bij beklimmingen is dat natuurlijk moeilijk als die vlak aan de start ligt en Bart zette er meteen de beuk in. Op het vlakke stuk dat erop volgde waren we in een mum van tijd alleen weg.
Persoonlijk vind ik op kop lopen niet meteen de meest comfortabele positie, maar soms moet je gewoon je tempo volgen (heel goed in het achterhoofd houdend dat het niet de bedoeling is je op te blazen). Tijdens de eerste kilometers -waarbij het redelijk wat over de weg ging- hadden we vaak een vrij goed overzicht op onze achterliggers, zodat we toch wat zicht kregen op onze achterliggers.
Na een stuk klimmen op de weg kregen we een mooier gevarieerd stuk bos voorgeschoteld en voor we het wisten passeerden we voor de eerste maal langs de verzorgingspost (10 km). De lus die erop volgde vond ik het mooiste van het parcours, met voor mij iets nieuws tijdens een trail; gebukt tussen de begroeiing lopen. Bij het uitlopen van het bos gingen we even de verkeerde kant op en ben ik nog stuk heen en terug gelopen voor we doorhadden hoe het parcours verder liep. Bleek dat we misleid waren door een lint dat wat naar links hing terwijl we naar rechts moesten.
Bij de 2e passage aan de verzorgingspost, na 14 km, had ik er nog een goed oog op dat we die overwinning binnen hadden en nam ik rustig de tijd om even te drinken en te vragen hoe ver onze achtervolgers bij de eerste passage zaten. Bart leek wat minder rustig, en een paar kilometer verder zou blijken dat hij het tempo wat moesten temperen om krampen te vermijden. Maar niet geklaagd het ging nog vlot en de finish kwam in zicht.

Met ongeveer 1,5 km te gaan merkte ik na passage van een riviertje een klein pad opzij op en zag geen lint. Omdat ik trails gewend ben die toch wel meer voor de kleinste paden kiezen was ik hiervoor op mijn hoede en keerde even terug om te kijken of we ergens iets gemist hadden. Niet dus… het was gewoon rechtdoor en het volgende lint hing net uit het zicht. Na even onder een boom te moeten kruipen was het ritme er even uit en voor we weer goed en wel aan het lopen waren hoorde ik ineens andere lopers achter ons. Reflexmatig versnelde ik, maar Bart had duidelijk niet meer dezelfde reserve en de 2 lopers riepen ons toe dat ze individuele lopers waren en we met hen dus geen rekening moesten houden. Zogezegd, zo gedaan, de 2 namen een voorsprong van een kleine 10 meter. Toen we op de weg kwamen en doorhadden dat we minder dan 100m van de finish waren kon er wel nog een behoorlijke sprint af zodat we onze achterstand aan de finish konden beperken tot een paar meter. De tijdsopnemer had ons zelf niet zien binnenkomen en had pas na een halve minuut door dat we er al waren… Zelfs bij de prijsuitreiking werden we initieel over het hoofd gezien, maar dat werd snel rechtgezet met een toch wel mooie fles Big Chouffe.

Belgian beer

Al heb ik zeker al mooiere trails gelopen was het teamgebeuren toch een interessante ervaring en vooral de afdalingen blijven voor mij nog een grote leerschool, dergelijke rotsachtige, en leistenen formaties kom je in de Vlaanders toch niet tegen. Tot slot De leukste verassing kwam voor mij achteraf, geen greintje stijfheid achteraf en de dag erop had ik tijdens een training rond het stuwmeer van Nisramont het gevoel dat met deze conditie een etappewedstrijd van dergelijk kaliber wel haalbaar moet zijn.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s