Marathon Zeeuws Vlaanderen 2013

De marathon Zeeuws Vlaanderen (op 20 april 2013) moest en zou een nieuw ijkpunt vormen. Drie jaar na mijn eerste marathondeelname (deze van 2010) en een goeie 2,5 jaar na mijn (moeizame – maar daar later allicht meer over) overstap naar minimalistisch lopen wou ik wel eens weten waar ik stond. Was ik echt sterker en efficiënter geworden of push ik het toch wat te hard waardoor resultaat uitblijft? Dit alles had toch enige wedstrijdstress tot gevolg, en tot mijn grote ergernis kreeg ik tijdens het loslopen de dag ervoor plots een venijnige steek in mijn linkerbil. Dit wordt alles of niets dacht ik. Na een nachtje slapen was ik er nog niet volledig gerust in, maar bij het (beperkte) opwarmen bleek alles wel op zijn plaats te blijven zitten.
Ik ging redelijk vooraan in het startvak staan, maar een paar minuten voor de start kwamen er nog een groot aantal deelnemers voorstaan die nog volop opwarmden. Na een sereen moment voor de gebeurtenissen in Boston kon het aftellen beginnen. Omdat ik uiteindelijk niet zo ver vooraan bleek te staan was het even slalommen voor ik mijn plaats in de wedstrijd vond en was het me ontgaan dat Huub van Noorden er bij de start al vandoor was. In de eerste kilometer vormde zich een groepje van een man of 8 achter Sébastièn Schletterer. De 1e km rond 3:40, wat aan de snelle kant gestart, maar niet echt overdreven. Wijselijk liet ik me samen met Folkert van den Krol en Wim van Sparrentak ietwat uitzakken. Hoewel het helemaal niet mijn bedoeling was hen af te schudden bleek een lichte helling naar beneden (speelt hier de trailervaring?) me net iets te veel vooruit te stuwen en er de rest van de wedstrijd alleen voor te staan op de 7e positie. Ik probeerde het tempo voor mezelf niet te hoog te leggen. 4 Minuten per kilometer was al lang voldoende, maar de eerste 10km was 3:50 eerder regel dan uitzondering. Van zodra de wind zich behoorlijk liet voelen – ik vermoed al rond 15 km – ging het tempo vanzelf lichtjes achteruit.
Op km 18-19, bij het eerste noemenswaardige onverharde stuk met behoorlijke tegenwind, kwam ik bij Rik Wolswinkel en hoopte weer even gezelschap te hebben, maar toen ik de boodschap “succes” kreeg terwijl ik voorbijkwam had ik door dat het beste eraf was. [Hij stapte later uit de wedstrijd.] Een paar km eerder had een fietser mij gesuggereerd om uit te zakken naar mijn achterligger op 45 sec., maar ik ben niet echt tactisch ingesteld en loop gewoon het liefst mijn eigen tempo/wedstrijd, maar misschien had het wel wat geholpen tegen de wind… Halverwege kwam ik door rond 1:23, en een eindtijd van 1:48 leek me niet geheel onmogelijk als ik het tempo wat kon beheersen en nog wat marge hield voor de laatste 10 km. Helaas leken mijn benen iets later om één of andere reden opeens behoorlijk te verstijven, en hoewel ik nog wel een redelijk eind kan lopen met stijve benen (quasi van bij de start bij Olne-Spa-Olne in 2012), helpt het mentaal niet echt om het tempo er mooi in te houden.
Bij het uitlopen van Heikant geloofde ik er nog in. Rond km 31 nog rustig een stukje eten (‘Chocolate Adzuki Bar’ uit Eat and Run van Scott Jurek) en dan de resterende afstand nog het onderste uit de kan proberen halen. Terwijl ik er normaal ongeveer een kilometer over doe om dit koekje op te eten deed ik er deze keer minstens 2 over en begon ik steeds meer naar water te snakken. De ‘tussenpost’ in de Clingense bossen was dan ook meer dan welkom (maar helaas nog niet genoeg). Intussen was de optie om nog te versnellen stilaan weggeëbd. De laatste 10 km leken mij echt wel de zwaarste, wat ik me echt niet kan herinneren van mijn deelname in 2010 in omgekeerde richting. In elk geval lukte het wel nog behoorlijk om het tempo op een redelijk niveau te houden.
Op een goeie 4 km voor de finish, op een breed verlaten stuk weg voor het binnenlopen van de gemeente Hulst, sloeg echter de twijfel toe. Ik kon niemand voor of achter mij bespeuren en twijfelde een tijd dat ik een afslag gemist had. Iets verder namen op de weg gekalkte namen met onderschrift “Hop, Hop!” deze twijfel enigszins weg, maar ik was er pas echt gerust in toen ik een verkeersregelaar zag staan bij het afslaan naar de tussenwal (?). Ik weet niet of dit me een mentale klap gegeven had, maar op dit onverharde oneffen stuk leek ik echt niet vooruit te branden. Het oplopen van de binnenwal zou de verlossing moeten inluidden, maar op een of andere manier bleef ik nog een kleine kilometer aanmodderen aan een tempo rond de 4:20, die molen aan de andere kant leek me nu nog zo ver… Inmiddels bleek mijn achterligger Folkert van den Krol op een paar 100 m genaderd. Het leek me sterk dat deze me nog zou bijhalen, maar hij leek wel te naderen dus, mocht ik toch eens in actie schieten. Eens de knop omgedraaid ging het tempo weer naar 3:50, en dan vraag je je toch af waarom het niet eerder lukt om het tempo weer op te schroeven ;-). De laatste 200m kwam er nog een kleine versnelling, maar een echte sprint kon je dit bezwaarlijk noemen, de vermoeidheid liet zich duidelijk voelen.
 Aaike op wallen van Hulst
Met een eindtijdvan 2:49:08 mag ik best tevreden zijn, al had er natuurlijk altijd wel een minuutje af gemogen (en allicht ook gekund), maar de doelstelling om een nieuw richtpunt te hebben was zeker geslaagd.Met een verbetering van mijn PR met bijna 9 minuten gaat dat zeker in de goede richting. Maar uiteindelijk is mijn eerste doel toch om van het lopen (van iets langere wedstrijden) te kunnen genieten en daarvoor is de marathon Zeeuws Vlaanderen zeker een aanrader. Met een schitterend parcours met behoorlijk wat onverharde stukken, de heel sympathieke inkleding, met passages door de dorpen en in mijn geval twee maal een fietser die spontaan een stuk kwam meerijden (waarvoor dank), een zeer bijzondere wedstrijd. En, wat mij betreft was de parcoursomkering zeker een zeer goeie zet. Tot slot vond ik de passage door een kudde schapen, die (in mijn geval) de eenzame loper in het geheel niet leken op te merken, een bijzondere tafereel dat het hele gebeuren toch wat relativeert. Alsof je als loper onderdeel bent van het decor in plaats van andersom.
Advertenties

2 thoughts on “Marathon Zeeuws Vlaanderen 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s